“We don’t follow trends, we don’t set trends, we set a culture”

Zo luidt de slogan op de allereerste Jamrock flyer. Inmiddels heeft Europas grootste dancehall/reggae feest deze belofte dubbel en dwars waargemaakt! De afgelopen 10 jaar is er in Nederland een opmerkelijk sterke subcultuur aanwezig waarin Jamrock het vooraanstaande platform is. De grootste feesten, beste djs en artiesten, vette mixtapes, de leukste mensen, vernieuwende themas en overdonderende effecten zijn de succesformule van de Jamrock feesten.

Een clubavond gericht op Dancehall, Reggae en gerelateerde muziekstromingen was er anno 2005 niet – een gemiste kans volgens Wesley Texel, beter bekend als DJ WaxFiend: “Artiesten als Sean Paul en Wayne Wonder boekten mainstream succes en namen als TOK en Elephant Man waren sterren in de Carribean, echter was deze subcultuur in Nederland behoorlijk niche en er was geen platform voor dit genre”. Samen met de heren van F&L (The Partysquad) lanceert hij het concept Jamrock als kleine wekelijkse clubavond in de Brasil Bar. Al snel volgt een radio show bij de NPS (Lijn 5) en een serie van “mixtapes”. Gecombineerd met een productieniveau dat ongekend was voor deze scene, werd Jamrock een begrip tot ver buiten Nederland. Het concept groeide razendsnel, maakte de stroming populairder en binnen een jaar tijd vonden er uitverkochte edities plaats in Paradiso, Hemkade met bezoekersaantallen boven de 3000.

In de jaren die volgen is er veel gebeurd. Zo organiseerde Jamrock evenementen door het hele land in de clubs en op festivals en wint hier in 2006 ook een award voor. De syndicated radioshow was in 5 landen op de FM te beluisteren! De grootste acts en dj’s uit Jamaica en de rest van de wereld als Collie Buddz, Beenie Man, Walshy Fire (nu onderdeel van Major Lazer), Konshens en veel meer staan er voor het eerst op het podium.

Daarnaast is er ook veel lokaal talent wat zich ontwikkeld heeft bij Jamrock. Nieuwe dj’s en artiesten kregen een kans zich te ontwikkelen (sommige vliegen de wereld rond voor gigs) en een van de mc’s van Jamrock (Kalibwoy) wint in 2010 de Grote Prijs van Nederland.

10 jaar na de oprichting brandt het vuur van Jamrock heter dan ooit! De harde kern Dancehall & Reggae fans genieten elke donderdag van de nieuwste tunes in de Brasil Bar, selectie op 22Tracks en feesten keihard bij de XXL edities op de beste locaties in ons land als Paradiso, Melkweg en Tolhuistuin! Maar de Jamrock vibe is niet af te lezen vanaf een scherm, die moet je zelf ervaren! Tot snel 😉